Menorca – Alaior

Menorca és, per la seva extensió, pròxima als 700 km2, la segona illa de Balears i, tot i que guarda molts paral·lelismes amb Mallorca i les illes Pitiüses, també exhibeix nombrosos contrastos que reforcen la seva singularitat, no només en la mar balear, sinó en tot l’arc mediterrani.

L’elevat grau de conservació del seu paisatge i la seva biodiversitat, que li valgué el 1993 el títol de Reserva de la Biosfera, conviu amb un ric patrimoni històric i cultural, del qual en són màxims exponents els jaciments de la preshistòria recent.

A diferència d’altres destinacions turístiques, la balearis minor ha sabut esquivar el cop de la depredació urbanística i, malgrat comptades excepcions, ha aconseguit mantenir fora de perill bona part de la seva geografia.

Grans extensions de pastures, barrancs fèrtils i zones boscoses s’alien amb cales i platges verges per composar la imatge d’un dels pocs paradisos que queden a la Mediterrània. Una evolució pròpia, atípica en el seu context, que s’explica per l’obertura tardana al turisme i, sobretot, per l’estreta relació que uneix els seus habitants amb el territori.

La cultura talaiòtica de l’illa, única al món, concentra una densitat monumental extraordinària, on s’hi uneixen l’autenticitat i la singuralitat dels seus jaciments en un exel·lent grau de conservació, arguments amb els quals Menorca aspira a que la UNESCO declari la cultura talaiòtica Patrimoni Mundial.

menorca

Alaior és el tercer municipi de Menorca en població, és la tercera ciutat, la d’interior.

El característic perfil de les seves cases, concentrades al voltant del pujol que corona l’esglèsia de Santa Eulàlia, li dona una imatge diferent dels pobles veïns.

El seu centre històric o vila medieval, avui en dia pràcticament peatonal, permet endinsar-se en la història tot contemplant la seva riquesa arquitectònica, plena de monumentals edificis: des de l’Església de Santa Eulàlia fins a l’edifici de l’Ajuntament, pasant pel Palau Salort i el Convent de Sant Diego, que conté l’impresionant Pati de sa Lluna recentment restaurat.

L’Escola Graduada des Ramal, forma part d’aquesta riquesa arquitectònica.

Una ciutat que sempre ha estat pionera en àmbits com la indústria, l’artesania i l’educació; el lloc ideal, per tant, on ubicar-hi el Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior.

alaior

 

Un paisatge únic i una gran riquesa cultural que es combinen amb les arts gràfiques al Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior, veniu a gaudir-ho!

Textos i fotos: ©Triangle Postals, Guia+Mapa Menorca Reserva de la Biosfera