Taller Xalubínia

El taller Xalubínia té els seus origens a la ciutat granadenca de Salobreña, a on l’any 1991 Pere Pons i Àngel Ramazzi començaren a treballar amb les arts gràfiques i a investigar, sobretot, amb el gravat calcogràfic en planxa de ferro. Aquest material els descobrí un munt de possibilitats, tant de metodologia com de resultat. Una d’elles és el –Gravat a tot color a planxa perduda o tricomia–, tècnica inventada i desenvolupada per aquests dos artistes, totalment única en el món del gravat, ja que permet uns resultats a tot color que sorprenen inclús al gravador més entés en la materia.

L’any 2008, després de la mort de Ramazzi, Pere Pons s’assoacià amb José Cáceres i Natalia Tamayo, amb els quals aconseguiren una subvenció de Foment de l’Interior que els permeté portar el seu projecte i taller a l’illa, rehabilitant per aquesta funció un edifici de Menorca i ampliant-ne la infraestructura. Es decidí portar aquest projecte a la ciutat d’Alaior, i s’ecollí l’edifici de l’Antiga Escola des Ramal.

El taller té 175 m2 i compta amb 3 tòrculs, un d’ells de grans dimensions (104×205 cm), 10 taules altes, bancs de treball amb difusors de llum especials per treballar el gravat calcogràfic, cubetes grans, recinte d’àcids cobert i amb campana, resinadora i una cambra obscura que serveix tant de laboratori de fotografia com de planxes de fotogravat ja que disposa d’una petita insoladora. Tot això en una tercera planta amb grans finestrals que atorguen a l’espai una lluminositat ideal per treballar.